fbpx
Välj en sida

Expedition till Nepal slutförd

Kommer ni ihåg bergsbestigaren Carina Ahlqvist som skulle åka och samla snöprover för klimatforskning i Himalaya? Hon är nu tillbaka och berättar om sin expedition och hur hon fick uppleva klimatförändringarna.

Carina Ahlqvist reste till Nepal för att bestiga världens åttonde högsta berg, Mount Manaslu, 8 163 meter över havet. Snöproverna hon hämtade ska bidra till klimatforskning åt NASA och flera universitet i USA. Syftet med resan var att uppmärksamma klimatförändringarna och vikten av att sträva mot en hållbar utveckling.
– Expeditionen var inte helt problemfri bland annat var det hög lavinfara och en fyra meters glaciärspricka gjorde att vi inte kunde passera. Vi var därför tvungna att avbryta expeditionen redan vid 6 800 höjdmeter, men jag hann ta snöprover, säger Carina. Hon menar att det delvis var för klimatförändringarna som de inte kom upp. Monsunen var ur fas och expeditionsledaren berättade att han aldrig hade varit med om liknande väderomslag.

Carina intervjuade även andra expeditionsledare med lång erfarenhet av bergsklättring i områdena och lokalbefolkningen vid Manaslu. De var eniga om att det sker klimatförändringar och berättade om varmare temperaturer, glaciärer som krymper, mjuk snö som förvandlas till hård fragmenterad snö och is på glaciärsjöar som smälter. Carina hoppas få komma tillbaka till Himalaya för uppföljning av projektet med NASA nästa år.

Vill ni komma igång med klimatarbetet? 

Sv En