Skatt och klimatkompensation – så ligger det till
Ibland får vi frågan om vad som gäller när det kommer till skatt och klimatkompensation. Här förklarar vi vad som har bestämts av myndigheter och hur vi tolkar det.
I juni 2009 slog Riksdagen fast i klimatpropositionen att statliga myndigheter får klimatkompensera för sina tjänsteresor, och att det i så fall ska ske med CDM-projekt. Läs mer här.
Regeringen, genom miljöministern Andreas Carlgren, bekräftade i Riksdagen 28 okt 2009 att statliga bolag själva får besluta om att klimatkompensera för sin verksamhet.
Vad avser inköp av konsulttjänster kopplat till t.ex. klimatberäkningar, klimatredovisning eller LCA, är utgifterna normalt avdragsgilla.
Tricorona Climate Partners tolkning av skatt och klimatkompensation
Vår tolkning är att klimatkompensation från CDM-projekt är avdragsgilla men är det inte för VER-projekt. Detta bör naturligtvis ses som vägledning och inte som ett formellt skatteuttalande.
Klimatkompensationen bör innebära köp av en tjänst, med specifik motprestation. Då blir den avdragsgill för företag på samma sätt som andra frivilliga miljöåtgärder. Det gäller till exempel merkostnaden för att köpa ursprungsmärkt el, för att källsortera på kontoret, eller kostnaden för att införa ett miljöledningssystem. Det avgörande är att man kopplar klimatkompensationen till någon nytta för organisationen, exempelvis att stärka varumärket internt eller externt.