fbpx

Fotbolls-EM 2016 – en klimatanalys

Gissningsvis är det idag få som har missat att fotbolls-EM i Paris är i full gång. Att Sverige inte lyckats skjuta ett skott på mål efter 180 minuters speltid är för trist och därför bjuder vi här på en enklare klimatanalys!

Vi brukar beskriva en aktiv och fullständig klimatstrategi i 4 viktiga beståndsdelar: Beräkna, Reducera, Kompensera och Kommunicera. Alla lika viktiga för ett trovärdigt, aktivt och framgångsrikt klimatreducerande arbete. Hur ser då dessa ut om de appliceras på UEFA:s Fotbolls-EM i Paris? 

Beräkna

Man har gjort bedömningen att resorna (både till landet och de olika arenorna) står för cirka 75 % av EM:s totala klimatpåverkan, utifrån GRI:s (Global Reporting Initiatives) beräkningsmetoder.

Det är högre än för tidigare mästerskap, helt enkelt eftersom fler länder än någonsin är med – 24 mot tidigare 16 – vilket så klart ger fler resor. SNCF har ökat antalet tågresor mellan matchorterna och UEFA tillåter inte alls att man tar bilen till stadion; parkeringsplatserna är avstängda och park-and-ride och bildelningssystem har satts upp.

250 000 hotellnätter, där huvudsamarbetspartnern Kuoni tagit fram en särskild uppförandekod som integrerar sociala och miljömässiga krav.

Reducera

UEFA föregår med gott exempel. UEFA skaffade avancerade videokonferensanläggningar inför EM, medarbetarna får inte ta flyget om tågresan tar max 4,5 timmar och de använder endast miljöbilar.

Klimatkompensera

Alla UEFAs resor klimatkompenseras. De erbjuder alla resenärer att själva ta ansvar för sin klimatpåverkan genom UEFAs egna webshop för att beräkna och klimatkompensera resorna.

Kommunicera

Fyra stadion är helt nya och fem renoverade, vilket är en stor klimatpost, även om den – till skillnad från resorna – fördelas över hela den tid byggnaderna används. Stadion är inte UEFA:s ansvar, men tillsammans med bl.a. franska fotbollsförbundet har man enats om att följa den högre nivån i Frankrikes standard för grönt byggande. Stadion i Nice är byggd för att maximera användningen av naturligt dagsljus och ventilation, stadion i Marseille har småskalig vindkraft och de flesta har solceller. Sju av de tio stadion samlar in och använder regnvatten.

Vidare tillåts ingen rökning någonstans på stadion och inte heller någon tobaksreklam. Detta kanske inte en direkt klimatkoppling men det är en symbolhandling som hänger ihop.

Slutsats

Att evenemanget i sig har en enorm klimatpåverkan råder det så klart ingen tvivel om. För många skulle jorden gå under utan fotbolls-EM och detta är därför inte genomtänkt reducerande åtgärd. Men på det stora hela, om man tittar på vad som görs och vad UEFA gör är det utan tvekan väl godkänt och mer än va dmånga andr organisationer gör men självklart kan det alltid göras mer!

Vill ni också börja jobba med klimatet?