fbpx
Välj en sida

Testfakta: klimatkompensera sommarens flygresa med Gold Standard-certifierade projekt

Sommaren närmar sig med stormsteg, vilket för många svenskar innebär flygresor med familj och vänner till semesterorter runt om i världen. I samband med resan kan dock en frågeställning uppkomma: ska jag klimatkompensera för flygresan och i sådant fall, hur går jag till väga? Testfakta har undersökt detta.

En tur och retur-resa till Kalifornien för en person genererar växthusgasutsläpp motsvarande 4,9 ton CO2e; utsläppen från en resa till Málaga motsvarar 1,4 ton CO2e. Båda resorna innebär alltså en signifikant klimatpåverkan.
Utsläppen från Kalifornienresan motsvarar drygt 60% av medelsvenskens årliga konsumtionsutsläpp, medan flygningen till solkusten innebär nästan 20% av medelsvenskens årliga klimatpåverkan. Lägg där till att genomsnittssvensken gör ca tre utlandsflygningar per år. Huruvida du väljer att klimatkompenserar eller inte har alltså relativt stor betydelse ur klimatsynpunkt.
Men vilken typ av klimatkompensation säkerställer klimatnyttan och bidrar till en hållbar utveckling? Testfakta, som är ett oberoende test- och researchföretag specialiserat på laboratorietest och utvärdering av konsumentprodukter, har undersökt just det. Testfakta lyfter fram Gold Standard-certifierade projekt som ett säkert alternativ för den som vill klimatkompensera sin resa och främja hållbar utveckling.
Bakom Gold Standard-certifieringen står ett 80-tal miljöorganisationer, däribland Världsnaturfonden WWF och Fairtrade. Gold Standard ställer högre krav på social och ekonomisk hållbarhet i projekten än någon annan certifiering.

Alla klimatkompensationsprojekt vi på Tricorona Climate Partner erbjuder är minst Gold Standard-certifierade (bortsett från det högteknologiska DAC-projektet på Island). Det är för att vi vill erbjuda våra kunder projekt med bästa kvalitet. Det gäller förstås även på vår webbshop klimatkompensera.se.

Vill ni också börja jobba med klimatet? 

Sv En