fbpx
Välj en sida

Jag skyndar på omställningen mot en hållbar framtid!

Jessica Cederberg Wodmar, Hållbarhetscoach och kommunikationsexpert, hon leder Veckans Affärers Hållbarhetspodd och är 2016 utnämnd till en av ”Näringslivets 150 superkommunikatörer” och ”101 Hållbarhetsmäktigast i Sverige”. Hon har skrivit en krönika för oss, som ni kan läsa nedan.

Jag är en otålig person. En bra egenskap i vissa sammanhang, som när jag leder förändringar på företag, men det gör mig också frustrerad eftersom att jag ofta vill att det ska gå fortare än vad som sker i samhällsomställningen i stort.

Gatorna är fulla av folk som skyndar fram mellan jobb, hem och butiker. December månad är den tid då många vill göra klart och stänga året, helst innan julledigheten så mellandagarna kan ägnas åt vila och återhämtning. Själv ägnar jag årets sista dagar åt att räkna på min klimatpåverkan, summera året för att få avslut och starta på noll den första januari 2018. Att alla mina härliga medmänniskor drar sitt strå till stacken för en hållbar vardag, det är min grunduppfattning, men det går ändå lite för långsamt i omställningen till ett hållbart samhälle.

Vi vet att vi lever på lån från jordens resurser. Årets resurser tog slut redan i augusti. Men så länge som vi har en plan för att betala tillbaka så lever jag i tron att det löser sig. På samma sätt som vi betalar tillbaka banklån, kan vi med all vår kunskap och vilja se till att säkerställa en hållbar framtid trots lån från jordens resurser. Ett sätt att se på återbetalningsplanen är att se både Parisavtalet och FNs globala hållbarhetsmål som planer där det finns konkreta åtgärder och en fördelning av ansvar främst för länder och företag.
”På samma sätt som vi betalar tillbaka banklån, kan vi med all vår kunskap och vilja se till att säkerställa en hållbar framtid trots lån från jordens resurser”
Men, jag vill göra större skillnad! Därför väljer jag att klimatbalansera min livsstil. Det har jag gjort sedan 2009 och jag tänker fortsätta så länge det behövs för det är mitt sätt att göra skillnad fortare. Jag gör medvetna val och lever så hållbart som möjligt, men det räcker inte för mig. Vi har bara en begränsad tid att ställa om för att fixa balansen på vår enda planet.
För att göra större skillnad fortare är det självklart för mig att klimatkompensera med Gold Standard CER för den påverkan jag har haft under det härliga året 2017. På så sätt kan jag bidra till bättre balans på jorden och samtidigt ge fler människor större möjligheter till ett bättre liv. Det känns som en bra start på det nya året.

Är ni intresserade av Jessicas arbete och tjänster? Läs mer på hennes hemsida.

Med över 25 års erfarenhet från statlig, kommunal, privat och frivillig sektor nationellt och internationellt är Jessica en flitigt anlitad talare och moderator. Författare till böckerna ”Hyfsat Hållbar” 2014 och ”Klimatkoden” 2009. Jessica har tilldelats utmärkelsen “Årets Inspiratör 2010″ av tidningen leva!

Bilder: Foto by Ola

Vill ni också börja jobba med klimatet? 

Sv En