fbpx
Välj en sida

#Fossilfri2025, del 2: Björn Ferry – OS-guldmedaljör och klimathjälte

Du har väl inte missat SVT-satsningen Storuman Forever? Där får vi följa mästarparet Björn Ferry och Heidi Anderssons arbete för att göra hembyn Storuman till ett klimatsmart föregångssamhälle. Storuman Forever är en del i Heidi Andersson och Björn Ferrys arbete mot visionen att bli fossilfria till år 2025. Förra året fick vi äran att intervjua Heidi. Nu har turen kommit till OS-guldmedaljören och klimathjälten Björn Ferry.

Vad är #fossilfri2025?

– I grunden handlar det om att vi är inspirerade av klimatavtalet i Paris. Sen har vi i Sverige som mål att vara klimatneutrala till 2045 och att utsläppen från fordonsflottan ska minska med 70% till 2030. Ska vi nå målen så måste enskilda människor nå dem mycket tidigare. Då tycker vi att 2025 är ett bra år. Utmaningen är att se vad man kan göra och hur långt det går att komma på egen hand.

Vilka utmaningar upplever du för att bli fossilfri?

– Det svåraste är att ändra sina vanor. Vanor är just vanor och de är formade under lång tid. Det går inte att bara ändra någonting som man gjort i tjugo år. Mat är ett bra exempel. Man vet helt enkelt inte hur man ska göra för att laga god mat med låga utsläpp. Så mat tycker jag är svårast.

Vad har du upplevt som lättare i omställningen mot att bli fossilfri?

– Det jag blev förvånad över är att transporterna är en så stor del. Jag som alla andra har läst tidningarna och där står det mycket om kött och konsumtion. Sen så kollar man och nej, det är transporter och resor som är den stora grejen. Det är många som kan vara veganer och cykla till jobbet men sen vill man ju åka på semester och gärna jättelångt. Då faller hela kalkylen. Då är det bättre att vara en slusk hemma men skippa semesterresan.

”Det är många som kan vara veganer och cykla till jobbet men sen vill man ju åka på semester och gärna jättelångt. Då faller hela kalkylen”

– Det var som en insikt: hur lätt det är att minska sina utsläpp om man bara får kontroll på sina transporter. Nu är jag nere på runt fyra ton privata utsläpp, Heidi ligger på tre, men det blir svårare (medelsvenskens årliga privata utsläpp är ca 8-9 ton CO2e enligt Naturvårdsverket. Utöver det tillkommer 2 ton offentliga utsläpp, Tricoronas kommentar).

Hur känner du för att vara en förebild för en hållbar livsstil?

– Jag lockas av att vara förutseende. Det kan man ju koppla till investeringar. Att få rätt i efterhand är alltid roligt. Att ha den första elbilen i Storuman till exempel, det känns ju väldigt bra. Speciellt om det är main stream om tio år. Sen väntade jag mig mycket mer kritik, att folk skulle tycka att man var dum i huvudet, men så har det inte varit. Men det har varit ett stort intresse. Det har det.

Vad är ditt råd till dem som vill leva mer hållbart?

– Jag gillar inte att famla i blindo, så mål är bra. Min rekommendation är därför att gå in på klimatkontot.se och gör en deklaration. Bara det enkla steget att fylla i sina uppgifter och få resultatet ger så många aha-upplevelser att jag tror att många känner att de kan minska sina utsläpp. Gör det sen årligen. Då får du ett kvitto på vad du har gjort och vad du kan göra för att minska dina utsläpp. Det är steg ett. Då händer det många saker per automatik och det blir lättare att agera.

Vill ni minska er klimatpåverkan?

Sv En