fbpx
Välj en sida

Klimatsmart julbord – Vår ambassadör Gustavs bästa tips!

Ett enkelt sätt att minska sin klimatpåverkan är att byta ut kött mot växtbaserat. Det blir betydligt enklare med vår ambassadör Gustavs bästa recept och tips!

Hej!

De säger att svenskar saknar matkultur, men det stämmer verkligen inte och det är aldrig så uppenbart som över jul. Julskinka, julköttbullar, prinskorvar, sylta, lutfisk, ägghalvor, dopp i grytan, äggost, rökt ål, fem sorters sill, gravlax, janssons frestelse, rödkål, långkål, brysselkål och en massa andra rätter äts i stort sett bara på jul, påsk eller midsommar och verkligen bara i Sverige. Får vi det inte på jul så är det ju inte en riktig jul!

Är det då så konstigt att folk tycker att det är svårt att äta vego på jul? Det är ju i stort sett bara rödkålen och på sin höjd brysselkålen (om du inte river ett berg Västerbottensost över den) som är helt växtbaserade alternativ. Men måste det verkligen vara så svårt? Nej det behöver det faktiskt inte. Nu förtiden finns det fantastiskt många nya råvaror och tekniker som gör det precis lika lätt att äta nya växtbaserade varianter av de klassiska rätterna som människor älskar och efterfråga på jul (eller resten av året för den delen) och som gör steget från klimatbelastande kött och mejerier till hållbarare växtbaserade alternativ enklare.

jävligt gott

Du måste helt enkelt inte välja mellan att äta gott och att göra gott längre. Du kan äta kakan och ha den kvar. Det enda du behöver göra är att gå med på att det kanske inte kommer vara exakt likadant, men att det ändå kommer vara jävligt gott!

På den veganska matbloggen Jävligt Gott som jag driver sedan ett par år tillbaks har jag därför sammanställt ett stort 100 % veganskt julbord med de flesta klassiska rätter folk saknar och som jag testat live under ett flertal matlagningskurser här under november och december. På bloggen hittar du sen också närmare 250 olika veganiserade versioner av folks olika favoriträtter som jag lagat under åren, helt gratis!

Utöver julbordsmatlagningskurserna arrangerar vi även vanliga matlagningskurser för privatpersoner, proffskockar och som företagsevent, jag föreläser om både hållbarhetsfrågor, växtbaserade trender och om hur man lagar riktigt god vegomat, samt hjälper företag och restauranger att bli bättre på det här med växtbaserad mat och att kommunicera kring hållbarhet.

Ett sådant samarbete är detta som jag nyss inlett med Tricorona Climate Partner/ klimatkompensera.se där vi tillsammans både ska få fler privatpersoner att få upp ögonen för hur viktigt det är att inte bara tänka på vad man äter ur ett klimatperspektiv utan också få upp ögonen för att det faktiskt går att klimatkompensera som privatperson, inte bara som företag. Ska vi nå klimatmålen är varenda litet steg viktigt och både företag och privatpersoner behöver ta ansvar där vi kan.

Vill ni också ta steget in i framtiden och bli vinnare på vego?

Hör av er!

/Gustav Johansson

Vegansk matbloggare och entreprenör, driver Sveriges största veganska matblogg ”Jävligt Gott”

kontakt@gustavjohansson.se

Vill ni också börja jobba med klimatet? 

Sv En