fbpx
Select Page

Myanmar Stoves

Energieffektiva spisar

Typ av projekt

Energieffektiva spisar

Certifiering

Gold Standard 

CO2e reduktion

4 ton CO₂e per spis / år

Projektnummer

Gold Standard ID: GS1729, GS5660

Det här är det första Gold Standard-certifierade klimatkompensationsprojektet i Myanmar.

Med den energieffektiva spisen räcker det med endast tre grenar för att skapa tillräckligt med värme för kokning och matlagning, vilket minskar bränslebehovet med 50 %. Spisen innesluter både rök och gnistor vilket avsevärt minskar risken för brand i hushållet.

%

minskad klimatpåverkan

Traditionellt sker matlagningen i landsbygden över öppen eld eller över en trestenskamin. Med dessa matlagningsmetoder krävs stora mängder ved och skogen har bokstavligen bränts ner i matlagningseldar. De energieffektiva spisarna från Myanmar Stoves Campaign minskar vedförbrukningen med 50 %, luftföroreningarna med 80 % och CO2-utsläppen med 60 %.

spisar sålda

Fler än 165 000 människor drar nytta av spisarna i över 1000 av Myanmars byar. Tack vare spisarna sparar varje hushåll motsvarande 350 svenska kronor per år vilket uppgår i totalt 245 miljoner kronor.

nya jobb

Myanmar Stoves Campaign tillhandahåller spisen Envirofit M5000 till ett subventionerat pris vilket skapar välbehövliga sysselsättningsmöjligheter för spisförsäljare. Certifierade spisleverantörer får därmed ett genomsnittligt årligt inkomsttillägg på över 2500 svenska kronor från försäljningsprovisioner. Mer än 1000 försäljare är utbildade för att sälja spisarna.

Certifieringar & globala mål

Mål 8

Finansiera projektet

Fler projekt

Tropical Mix

Tropical Mix

Det enda skogsprojektet i världen som är trippelcertifierat med Gold Standard, FSC och UTZ. 1 ton i projektet motsvarar ca 7 planterade träd och 65 kvm skyddad skog. Projektet skapar hem till över 15 rödlistade djurarter.

Årgång: 2016-2019
Tillgänglig volym: 15 000 ton
Minsta finansieringsvolym: 50 ton

Sri Balaji

Sri Balaji

Biomassakraftverket i Indien samarbetar med lokala bönder genom att bl. a. köpa organiskt jordbruksavfall som omvandlas till förnyelsebar el. Utöver klimatnyttan skapar det nya möjligheter till hållbar ekonomisk tillväxt i området.

Årgång: 2018
Tillgänglig volym: 834 ton
Minsta finansieringsvolym: 50 ton

Direct Air Capture

Direct Air Capture

För första gången är det möjligt att inte bara förhindra utsläpp av CO₂ ur atmosfären, utan även att reducera CO₂-utsläpp som redan finns. Med banbrytande Air Capture-teknik fångas koldioxid från luften och omvandlas till sten.

Årgång: 2021-2024
Tillgänglig volym:
Minsta finansieringsvolym: 1 ton